01.12.2012. Promocija zbirke poezije “Izbor pjesama makedonskih autora iz Hrvatske”

Promocija zbirke poezije „Izbor pjesama makedonskih autora iz Hrvatske“

01.prosinca 2012. godine u Samoborskom muzeju u Samoboru promovirana je zbirka poezije „Izbor pjesma makedonskih autora iz Hrvatske“ u izdanju Vijeća MNMGZ. Tradicionalno svake godine u ovo vrijeme, MKD „Ohridski biser“ iz Zagreba organizira manifestaciju „Racinov dan“. Promocijom ove zbirke poezije na najljepši mogući način odali smo poštovanje ovom našem velikom pjesniku i njegovom djelu. Promociju je vodila urednica knijge Elizabeta Petrovska, koja je izjavila da je ideja za izdavanje knjige bila povezivanje makedonskih pjesnika iz Hrvatske u jedno i da osvjetli put zajedništvu. Promotor i recenzet zbirke d-r Vasil Tocinovski istaknuo je da ova zbirka poezije stvorena od osam autora Makedonaca koji žive u Hrvatskoj i stvaraju na makedonskom jeziku, govori o besmrtnosti i bogatstvu materinjeg jezika te njegovog njegovanja kod Makedonaca u dijspori, i završio „ako izgubimo jezik, izgubit ćemo i domovinu“.

Na ovo se nadovezao Predsjednik Vijeća g. Tome Apostoloski koji je reako da je motiv za izdavanje knjige bio stvaranje jednog zajedničkog djela koje će povezati Makedonce iz cijele Hrvatske, naglašavajući da je jedinstvo najvažnije. Tako je i zamišljena ova promocija koja nas je još jednom uspjela sve zajedno spojiti.

Promociji su nazočili ministar savjetnik u Veleposlanstvu Republike Makedonije u Republici Hrvatskoj g. Redžep Saliu, savjetnik Petar Čulev, svečenik MPC u Republici Hrvatskoj protojerej Kirko Velinski, član Savjeta za nacionalne manjine pri Vladi Republike Hrvatske g.Angel Mitrevski, predsjednik Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj g.Orce Lambevski, predsjednik MKD „Ohridski biser“ g. Blagoj Šterjov, direktor Samoborskog muzeja g. Miroslav Milonjić, zamjenik gradonačelnika grada Samobora g. Hrvoje Frankić te mnogobroji gosti.

Kao što je i red na kraju, promocija je završila recitiranjem, pjesama iz zbirke.