Tribina o makedonskom jeziku

 

         13.06.2013. Tribina o makedonskom jeziku

 

U sklopu projekta „Jezična raznolikost u Hrvatskoj“ 13.06.2013. godine u Društvu hrvatskih književnika održana je tribina „Jezik u jeziku“ na kojoj su predstavljeni makedonski i slovenski jezik. Projekt je pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, realiziran je od strane Koordinacije Vijeća i Predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba u suradnji s Društvom hrvatskih književnika, Društvom hrvatskih književnih prevodilaca, katedrama Filozofskog fakulteta na kojima se izučavaju jezici manjina, kao i stranim kulturnim centrima u Zagrebu.

Na tribini su govorili d-r Anita Peti Stantić sa Katedre za južnoslavenske jezike i književnost, Ksenija Banović i Ivica Baković sa Katedre za makedonsku književnost. Teme diskusija bile su jezični identitet nacionalnih zajednica Makedonaca i Slovenaca u Hrvatskoj, kao osnovni element šireg, kulturnog identiteta; suvremene tendencije u razvoju jezika, kulturološko-povjesni kontekst jezičnih zbližavanja i leksičkog posuđivanja, izazovi prevođenja, kao i interes sudenata za upoznavanjem sa manjiskih zajednicama u Zagrebu.

Tribini su nazočili predsjednik Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba, Tome Apostolosi, potpredsjednik Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj i predsjednik MKD „Ohridski biser“, Blagoj Šterjov, predsjednica Makedonsko-hrvatske udruge za promicanje kulturnih vrijednosti i veza „Spectrum“, Slavica Koretić, predstavnik Grada Zagreba i gradonačelnika Grada Zagreba, Savjetnik u Službi za promicanje ljudskih prava i ravnopravnosti spolova, odnose s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama i razvoj civilnog drušva, Željko Zaninović, predsjednik Koordinacije Zoltan Balaž Piri i mnogobrojni drugi gosti.