Međunarodni dan materinskog jezika 2020

Materinski jezik – znak izvornosti

Materinski je jezik onaj koji naučimo u najranijeg djetinjstva. Podudara s jezikom majke ili jednoga od roditelja. Materinski jezik je „ kodna matrica“ koja nosi toplinu kolijevke i mirise rodnog kraja. Materinski jezik je domovina gdje god čovjek živio. S materinskim jezikom preuzimamo i prenosimo tradiciju našim potomcima. Ukratko – materinski jezik je znak izvornosti.
Upravo zato na temelju UNESCO –ve odluke Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se svake godine 21. veljače, s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične i kulturne različitosti.
I ove godine kao i dosad nacionalne manjine Grada Zagreba organizirano su obilježili ovaj važan datum. U Češkoj Besedi, 22.veljače 2020. godine pod vodstvom nastavnica i voditeljica nastupili su učenici koji u Zagrebu pohađaju nastavu jezika i kulture nacionalne manjine kojoj pripadaju.
Šarenilo tradicionalnih nošnji i riječi podsjetili su nas da jezici nisu samo vitalan dio civilizacijskoga kulturnog naslijeđa, već i nezamjenjivi izraz ljudske kreativnosti, istovremeno naša moralna i praktična obveza kojom jedino možemo očuvati našu izvornost i identitet.

Zorica Velinovska