Četvrta godišnja konferencija iseljeničkih organizacija u Republici Makedoniji

Četvrta godišnja konferencija iseljeničkih organizacija u Republici Makedoniji

25. i 26. srpnja 2013. godine u Hotelu „Aleksandar palas“ u Skopju, odžana je četvrta Godišnja konferencija iseljeničkih organizacija, u organizaciji Agencije za iseljeništvo Republike Makedonije. Konferenciju je svečano otvorio Predsjednik Vlade Republike Makedonije, g-din Nikola Gruevski. Na konferenciji su učešće uzeli 110 predstavnika iz 155 makedonskih iseljeničkih organizacija iz: Europe, Australije, Kanade i SAD kao i predstavnici organizacija makedonske manjine iz susjednih zemalja.

Prvog radnog dana obrađivala se Tema: Čuvanje i njegovanje makedonskog jezika i kulture kao i jezika i kulture pripadnika zajednica u Republici Makedoniji koji nisu većina, kao i podrška konkretnim projektima i aktivnostima iseljenika i iseljeničkim organizacijama od strane nadležnih državnih organa. Izlaganje na ovu Temu imala je i Predstavnica makedonske nacionalne manjine Zadarske županije, Mirjana Majić.

Drugi dan obrađivale su se Teme o: Državljanstvu i biračkom pravu i Organiziranost i povezanost iseljenika iz Makedonije i njihovih organizacija u svijetu te njihova suradnja sa Agencijom za iseljeništvo Republike Makedonije. Na kraju drugog dana, predstavnici iseljeničkih organizacija imali su mogućnost dobiti informacije od zastupnika iz dijaspore, o problemima s kojima se susreću u sredinama u kojima žive i rade.

Četvrtu Godišnju konferenciju iseljeničkih organizacija zatvorio je Predsjednik Republike Makedonije NJ.E. Đorđe Ivanov dodjelom odlikovanja i priznanja za osobite zasluge i dostignuća fizičkim i pravnim licima iz dijaspore, za afirmaciju Republike Makedonije u svijetu, u svim oblastima društvenog djelovanja. Dodjela odlikovanja održana je 26. srpnja 2013. godine u Muzeju makedonske borbe za državnost i nezavisnost. „Medaljom za zasluge za Makedoniju“ Predsjednik Ivanov odlikovao je pripadnike makedonske dijaspore među kojima i Angela Mitrevskog, člana Savjeta za nacionalne manjine pri Vladi Republike Hrvatske i potpredsjednika Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj. „Medalja za zasluge za Makedoniju“ dodjeljuje se pojedincima – pripadnicima makedonske dijaspore, za iznimnu predanost i angažiranost u njihovom radu i djelovanju, čime doprinose afirmaciji Republike Makedonije u svijetu.

Konferenciji su nazočili Predsjednik Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba, Tome Apostoloski, Član Savjeta za nacionalne manjine pri Vladi Republike Hrvatske i potpredsjednik Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj, Angel Mitrevski, Predsatvnica makedonske nacionalne manjine Zadarske županije, Mirjana Majić, učiteljica makedonskog jezika u O.Š. Nikole Tesle u Zagebu, Despina B.Velinska i predstavnica MKD „Braća Miladinovci“ iz Osijeka, Jagoda Treneska Cvetičanin.