Proslava Dana Vijeća

     Tradicionalno već četvrtu godinu za redom kulturnom manifestacijom proslavlja se Dan Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba, a ujedno se obilježava i 11. listopada – Dan antifašističkog ustanka Republike Makedonijе. Proslava u čast Dana Vijeća, održana je 10.listopada, u Kulturnom centru Travno, Zagreb, a otvorio ju je predsjednik Vijeća Tome Apostoloski prigodnim govorom.
     Nakon intoniranja himni, slijedila je video projekcija pjesme „Džanče“, čiji je autor muzike i teksta Enver Rašiti, a u izvedbi Petra Nečovskog. Nakon toga slijedio je nastup djece koja pohađaju izbornu nastavu na mekdonskom jeziku u O.Š. „Nikole Tesle“ iz Zagreba, koji su pod vodstvom učiteljice Despine Belčovkse Velinske izveli predstave „Tko je najbolji drug“ autora Vasila Pujoskog i Slave Dimitrova i „Stvarna vrijednost prstena“ autora Jorge Bucaya, a gromoglasni aplauz publike dobila su kad su predsjedniku Vijeća poklonila ručno izrađeni kolaž s motivima boravka u Ljetnoj školi makedonskog jezika u Ohridu.
Nastupila je i ženska vokalna grupa „Žipkice“ u ime Makedonsko-hrvatske udruge za promicanje kulturnih vrijednosti i veza „Spectrum“ iz Zagreba, u ime MKD „Ohridski biser“ iz Zagreba nastupili su pjevačka grupa „Momi biserni“ i folklorna grupa „Kitka“ uz pratnju instrumentalne grupe Ohridski biser pod vodstvom Safiudina Alimoskog. Na kraju programu u ime Hrvatsko-makedonskog društva iz Zagreba nastupio je ženski vokalno etno sastav „Ezerki“.
Voditeljica programa bila je Marija Georgieva Petrić, a manifestaciji su nazočili i makedonska ambasadorica u Republici Hrvatskoj Daniela Karađozoska, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Željko Zaninović, član Savjeta za nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj Angel Mitrevski, potpredsjednik Savjeta gradske četvrti Novi Zagreb – istok Dragutin Lacković, predstavnica makedonske nacionalne manjine Zagrebačke županije Sonja Habuš, počasni predsjednik Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj Nikola Grozdanovski, predsjednik MKD „Ohridski biser“ iz Zagreba Blagoj Šterjov, predsjednica MKD „Biljana“ iz Zadra Mirjana Majić, predstavnici nacionalnih manjina iz Grada Zagreba, makedonskih kulturnih društava i drugih.
Druženje se nastavilo u foajeu dvorane, prigodnim domjenkom.
Na kraju ove predivne večeri, dolazimo do zaključka da svo bogatsvo, kulturno nasljeđe i prepoznatljivu autentičnost koju posjedujemo, trebamo što češće prezentirati.