U Šibeniku predstavljen film Makedonci u Domovinskom ratu

04. prosinca 2014. godine u Gradskoj knjižnici u Šibeniku, predstavljen je dokumentarni film „Doprinos Makedonaca u Domovinskom ratu“, autora Mirjane Vasileve s Makedonske televizije. Inicijatori promocije su Milena Georgievska, glavna urednica „Makedonskog glasa“ i Sašo Georgievski, novinar građanske udruge „Hrvatsko-makedonske tangente“ i portala MKD.mk, u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom, ogranak Šibensko-kninske županije.

U ime Grada Šibenika skup je pozdravio zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika Nikica Penđer: “Pozdravljam vas u ime Grada Šibenika, te Vam zahvaljujem što je Šibenik među prvim gradovima u Hrvatskoj u kojem će biti projiciran ovaj film. Mislim da to i nije slučajno, jer Šibenik je jedan od ponosnih gradova heroja Domovinskog rata. Upravo je bitka za Šibenik i naša pobjeda bila prekretnica u Domovinskom ratu, iako smo se borili protiv, u tehnici, znatno nadmoćnijeg neprijatelja. Treba ipak napomenuti kako je za pobjedu, osim naoružanja potrebna prije svega ljubav i to ljubav prema zemlji koju voliš i koja je tvoja. Zato mi dopustite da ovim putem zahvalim svim Makedoncima koji su imali toliko ljubavi prema svojoj Domovini Hrvatskoj te nam, kao hrvatski branitelji, omogućili da danas živimo u slobodi.“

Promociji filma nazočio je i g. Tome Apostoloski, predsjednik Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba kao i zamjenik župana Šibensko-kninske županije Zoran Smolić.

Pročitano je i pismo veleposlanika Republike Hrvatske u Republici Makedoniji, prof. dr Zlatka Kramarića, inače, ratnog gradonačelnika Osijeka u vrijeme Domovinskog rata, kao i pozdravna poruka ministra branitelja Predraga Matića.