Etnografski muzej

28.11.2015. Etnografski muzej Zagreb
U Etnografskom muzeju u Zagrebu, u subotu 28. studenog 2015. godine, otvorena je izložba nacionalnih manjina Grada Zagreba pod nazivom „Božić nacionalnih manjina“. Sedamnaest nacionalnih manjina Grada Zagreba (Austrijanci, Albanci, Bošnjaci, Bugari, Crnogorci, Česi, Mađari, Makedonci, Nijemci, Talijani, Poljaci, Rusini, Rusi, Ukrajinci, Slovaci, Slovenci i Srbi) predstavile su svoju Božićnu tradiciju preko radionica tradicionalne kuhinje, izradu nakita, projekcija i koncerata, dok je središnji okrugli stol simbolično predstavljao zajedništvo koje sve njih povezuje u obitelj okupljenu za božičnim stolom u Zagrebu.

Svaka od nacionalnih manjina sama je odabrala čime se želi identificirati i što smatra svojom posebnošću pa su se tako mogle vidjeti brojne varijante božićnog kruga, kolača ili vrsta hrane spavljene samo za Božić.
Makedonski predstavnici na ovoj izložbi bili su Vijeće makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba i Makedonsko kulturno društvo „Ohridski biser“ iz Zagreba, koji su božićnom poogačom, kolačima i koledarskoj torbi prezentirali makedonsku tradiciju vezanu uz ovaj veliki praznik.
Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Grada Zagareba, Vesna Kusin, a otvorenju je nazočila i makedonska veleposlanica u Hrvatskoj, Daniela Karađozoska.