Izložba fotografija “Skopje 1963” – Kronika jedne katastrofe, autora Boška Fržopa

4. prosinca 2015. godine u Muzeju Prigorja u Sesvetama, u organizaciji Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba i na inicijativu nevladine organizacije „Hrvatsko-makedonska tangenta“ iz Šibenika, otvorena je izložba fotografija „Skopje 1963“ – Kronika jedne katastrofe“, autora Boška Fržopa. Sam naziv izložbe nas vraća u sjećanje na jednu prirodnu katastrofu, koja je pogodila glavni grad Makedonije, Skopje, 27. srpnja 1963. godine.
Potres je bio razoran – momentne magnitude 6,1 Richterove ljestvice, tokom kojeg je poginulo 1000 ljudi, a oko 80% grada bilo je uništeno i srušeno, o čemu svjedoče očevidne fotografije na ovoj izložbi.
Autor i neposredni promatrač katastrofe je arhitekt Boško Fržop. On je bio u sastavu hrvatske građevinske operative poduzeća „Izgradnja“ iz Šibenika, gdje je radio kao rukovodilac gradilišta na čišćenju ruševina i sanaciji onih građevina koje se moglo osposobiti za stanovanje. Dvije godine rada u Skopju – profesionalnog graditeljskog, te rada s prvim fotoaparatom marke „Kijev“, koji je stalno bio pri ruci, osnova su za ovu izložbu fotografija.
Na otvorenju izložbe pred mnogobrojnim posjetiteljima govorila je Milena Georgievska, glavna i odgovorna urednica „Makedonskog glasa“, Tome Apostoloski, predsjednik Vijeća, Tončika Cukrov, istoričar umjetnosti i autor.
Otvorenej izložbe obogatio je nastup pjevačke grupe Momi biserni pri MKD Ohridski biser iz Zagreba, pod ravnjanjem Safiudina Alimoskog.