Međunarodni dan materinskog jezika

Povodom Međunarodnog dana materinskog jezika koji se obilježava 21. veljače, učenici osnovnih i srednjih škola, pripadnici nacionalnih manjina Grada Zagreba i Velike Gorice, polaznici materinskog jezika po modelu B i C Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, su na albanskom, bosanskom, češkom, makedonskom i mađarskom jeziku, u pratnji svojih učiteljica i nastavnica, održali program „Pričaj mi na svom jeziku 2016.“ Na jezicima manjina izveli su dječje narodne igre, recitirali, čitali dijelove romana, priče i pjesme. Program je održan 27. veljače u Češkom narodnom domu u Zagrebu gdje je goste pozdravio Dušan Mišković, predsjednik Kooridnacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba. Nazočili su Elizabeta Knorr, voditeljica Službe za promicanje ljudskih prava i ravnopravnosti spolova, odnose s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama i razvoj civilnog društva Grada Zagreba, Bogdanka Srdić-Vulpe, članica Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, Machej Andzhej Kachorovski, ataše Veleposlanstva Makedonije u RH, Adam Novak, ataše Veleposlanstva Mađarske u RH, Sanja Tančica, ataše veleposlanstva BiH u RH, Dinko Šokčević, ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu, Dan Špicer, predsjednik Odbora za nacionalne manjine Gradske skupštine Grada Zagreba, Tihana Šimunić, voditeljica Odjela za opće poslove Agencije za odgoj i obrazovanje, Višnja Reljić, ravnateljica OŠ Ivana Gundulića iz Zagrba, te Zoltan Balaž Piri, tajnik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba i predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, Harun Omerbašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, Juraj Bahnik, predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba, Tome Apostoloski, predsjednik Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba, Šuip Ziberi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba.
Manifestaciji su nazočili i predstavnici Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj, MKD „Ohridski biser“ iz Zagreba i Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba, čija su zalaganja i aktivnosti omogućili izučavanje makedonskog jezika u Zagrebu.
Makedonski jezik i kultura po modelu C u Zagrebu izučava se u OŠ Augusta Harambašića i OŠ Nikole Tesle u Zagrebu, a od prošle godine izučuva se i u Prvoj Gimnaziji u Zagrebu.
Na obilježavanju Međunarodnog dana materinskog jezika, makedoski jezik predstavili su učenici ovih škola, predvođeni učiteljicama Despina Belčovska Velinska i Tinka Barbutov Krsteva.
Organizator programa bila je Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba.
S.Š. i M.A.