Međunarodna tribina

17. ožujka 2016. godine u 18.00 sati, u Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu, održana je Međunarodna tribina pod nazivom Povijesni odnosi HSS-a i VMRO-a, suradnja, ciljevi djelovanja.
Hrvatska seljačka stranka (HSS) i Unutrašnja makedonska revolucionarna organizacija (VMRO) dvije su nacionalno osviještene političke stranke koje izviru kao autohtone političke ideje Hrvata i Makedonaca. Malo je poznato o njihovoj suradnji, koja je obilježila polje zajedničkog djelovanja protiv srpske hegemonije u Kraljevini SHS i potom Kraljevini Jugoslaviji. Obje stranke vođene su federalističkim konceptom, u čemu su se posebice našli Todor Aleksandrov iz VMRO-a i Stjepan Radić iz HSS-a.
Na tribini su sudjelovali Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, dr.sc. Suzana Leček, Hrvatski institut za povijest i doc.dr. sc. Teon Džingo, Institut za nacionalnu povijest, Skopje. Moderator je bio Vedran Obućina, Društvo za mediteranske studije, Sveučilište u Rijeci.
Na početku tribine nazočnima se obratio Tome Apostoloski, predsjednik Vijeća makedonske nacionaln manjine Grada Zagreba. U svom obraćanju zahvalio je Europarlamentarki Marijani Petir na pomoći koju pruža Republici Makedoniji na njenom europskom putu, u kojem je s ciljem otvaranja pristupnih pregovora EU-a i Makedonije reaktivirala neformalnu skupinu „Prijatelji Makedonije“.Nazočnima se obratio i Mačej Kačorovski, savjetnik u Veleposlanstvu Republike Makedonije u Republici Hrvatskoj. Nazočni su bili i članovi Tajništva za Europska pitanja pri Ministarstvu vanjskih poslova Republike Makedonije, Ana Blaževska, državna tajnica i Jovan Andonovski, bivšti državni tajnik.