Tribina u povodu makedonskog nacionalooslobodilačkog pokreta – 12.05.2016.

4 32

12.05.2016. godine u prostoru Tribine Grada Zagreba, održana je Тribina u povodu makedonskog nacionalooslobodilačkog pokreta pod imenom “Ustanite da se oslobodimo: Sloboda ili smrt“, kojom su obilježene 140. godišnjica Razlovečkog ustanka, 120. godišnjica Solunskog kongresa MRO-a i 110. godišnjica pogibije Dame Grueva. O ovim važnim godišnjicama govorila je prof.dr. Nataša Kotlar Trajkova, s Instituta za nacionalnu povijest iz Skopja, Republika Makedonija.

13.05.2016. godine održana je još jedna Tribina u povodu makedonskog nacionalooslobodilačkog pokreta pod imenom „Milost prema narodnom jeziku naš je dug i naše pravo“ kojom su obilježene 140. godišnjica smrti Partenija Zografskog i 90. godišnjica smrti Krste Petkov Misirkova. O značenju makedonskog jezika u očuvanju nacionalnog identiteta govorila je prof. dr. Liljana Guševska, s Instituta za nacionalnu povijest iz Skopje, Republika Makedonija.

Prije početka Tribine, u ime gradonačelnika Grada Zagreba, nazočnima se obratio Davor Žagar s Tribine Grada Zagreba.

Ove godišnjice važne su kako za makedonski narod tako i za pripadnike makedonske nacionalne manjine u  Republici Hrvatskoj.

Među prisutnima na Tribinama bili su Maciej Kaczorowski, pedstavnik Veleposlanstva Republike Makedonije u Zagrebu, dr. Nikola Grozdanovski, doživotni predsjednik Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj, članovi Vijeća i svi oni koje je zanimala makedonska povijest i makedonski jezik.