Andreja Petkovič

     (11.04.2012.) Rijeka – Otkrivanje spomen ploče Andriji Petkoviču

 Dana 11. travnja 2012. godine u Rijeci, na pročelju zgrade Trgovačkog suda, na uglu koji se nalazi na križanju Trpimirove i Zadarske ulice postavljena je spomen ploča makedonskom prosvjetitelju, pjesniku i lingvistu Andreji Petkoviču, koji je u Rijeci od 1873. godine do 1892. godine obnašao dužnost carskog ruskog konzula. Petković je tijekom dvadesetak godina života u Rijeci sudjelovao u javnom i društvenom životu, a osim bogatog diplomatskog rada, bio je i veliki donator riječkog puka.

Nakon prigodnog govora u Vijećnici Grada Rijeke, gradonačelnik Vojko Obersnel poželio je dobrodošlicu nazočnima, a o liku i djelu Andreja Petkoviča govorili su prof. dr. sc. Goran Kalođera, prof.dr. sc. Irvin Lukežić i dr. Vasil Tocinovski. Nakon toga, svečano je otkrivena spomen ploča makedonskom prosvjetitelju, pjesniku i lingvistu Andreji Petkoviču na zgradi Trgovačkog suda. Svečanosti su prisustvovali veleposlanik Republike Makedonije u Hrvatskoj NJ.E. Dančo Markovski, gradonačelnik Velesa Goran Petrov i zamjenik Župana Primorsko-goranske županije Vidoje Vujić, predstavnici makedonskih udruga i predstavnici Vijeća makedonske nacionalne manjine gradova Rijeke, Pule i Zagreba.

Andreja Petkovič rođen je u Bašinom Selu (1837–1897), grad Veles, Republika Makedonija. Školovao se u Velesu, Odesi i Petrogradu. Po završetku studija bavio se diplomatskom službom, bio je prevoditelj, publicista, pisao je pjesme.

U ime Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba ovoj svečanosti prisustvovali su predsjednik Tome Apostoloski i član predsjedništva Lazar Tošanov.