Izložba uskrsnih pisanica i običaja nacionalnih manjina Grada Zagreba

1010. travnja 2017. godine u Hrvatskoj kući – Materina priča u Zagrebu, otvorena je izložba uskrsnih pisanica i običaja nacionalnih manjina Grada Zagreba na kojoj je učestvovalo deset nacionalnih manjina: češka, mađarska, makedonska, poljska, rusinska, ruska, slovačka, slovenska, talijanska i ukrajinska. Svaka manjina na svom je prostoru predstavila pisanice i ostale uskršnje ukrase, kao i blagdanske delicije. Uz nacionalne manjine, izložene su i hrvatske pisanice koje su izradili narodni umjetnici iz župa i časne sestre.
Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, a nazočne su pozdravili: Zoltan Balaž Piri, tajnik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba i predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, te Mina Petra Petričec, predsjednica Hrvatske kuće Materina priča.
O uskrsnim običajima i povijesti pisanica govorio je profesor etnolog Jospi Barlek, viši kustos Etnografskog muzeja u Zagrebu.
U glazbenom dijelu programa nastupio je mješoviti pjevački zbor poljskog Kulturnog društva „Nikola Kopernik“, koji je na poljskom otpjevao nekoliko uskršnjih pjesama.
Organizatori izložbe su Hrvatska kuća – Materina priča i Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba.