Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba

untitled-4514. svibnja 2017. godine na Trgu Nikole Šubića Zrinskog, popularno nazvanom Zrinjevac, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba,, Milana Bandića, u organizaciji Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba i Turističke zajednice Grada Zagreba, proslavljen je Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba.
Prisutnima su se obratili Dušan Mišković, predsjenik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih mnjina Grada Zagreba, Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine pri Vladi Republike Hrvatske i Milan Badić, gradonačlenik Grada Zagreba.
Na Zrinjevcu su se predstavile austrijska, albanksa, bošnjačka, bugarska, crnogorska, češka, mađarska, makedonska, njemačka, poljska, romska, rusinska, ruska, slovačka, slovenska, srpska, talijanska, ukrajinsk i židovka nacionalna manjina Grada Zagreba.
Program je započeo revijom narodnih nošnji, a makedonske narodne nošnje iz Galičkog kraja predstavile su Elena Ristova i Anja Radeljević.
U kulturno-umjetničkom programu nastupila je folklorna sekcija „Kitka“ koja djeluje pri Makedonskom kulturnom društvu Ohridski biser iz Zagreba. Otplesali su splet igara „Kumanvsko pole“ i „Pajduško oro“.
Na štandovima su se mogla kušati tradicionalna autohtona jela i pića nacionalnih manjina i prelistati časopisi i tiskovine. Tako se na makedonskom štandu mogao probati: ajvar, „gravče tavče“, pogače, kiflice kao i degustirati makedonsko vino i poznata makedonska rakija „mastika“.
Na 19 velikih osvijetljenih panoa uz šetnicu oko parka Zrinjeva, bilo je izloženo 38 fotografija fotografa Tonija Hnojčika iz života i aktivnosti 18 nacionalnih zajednica Grada Zagreba. Izložba je bila otvorena 12. svibnja a biti će postavljena do 19. svibnja 2017. godine.