Ljetna škola makedonskog jezika – Ohrid 2017.

129 (18)Ljetna škola makedonskog jezika, kao program Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba, ove godine organizirana je po šesti put u terminu od 21. do 29. srpnja 2017. godine uz podršku Agencije za iseljeništvo Republike Makedonije.
21. srpnja 2017. godine 24 učenika osnovnih i srednjih škola iz Grada Zagreba, sa svojim voditeljima – Ivica Valjak, Mihaela Dretar i Martina Valjak, u 18.00 sati krenuli su s glavnog kolodvora put Ohrida. Nakon dugog puta, grupa je u Ohrid stigla 22. srpnja oko 12.00 sati gdje su ih dočekala poznata lica, Biljana Kostova ispred Agencije za iseljeništvo Republike Makedonije, učiteljica Milka Trimčevska iz Ministarstva za obrazovanje i nauku Republike Makedonije te ljubazno osoblje hotela Kongresni centar, s.Konjsko.
Program ljetne škole osmišljen je na način da polaznici tijekom dana imaju dva termina za izučavanje makedonskog jezika i kulture sa svojom učiteljicom, organizirani posjeti Ohridu i okolici, te „slobodno vrijeme“ ujutro ili poslijepodne (plaža, druženje, odmor u sobi i dr.).
Ove godine organizirani su posjeti Ohridu, gdje su učenici obišli Samoilovu tvrđavu, Plaošnik, Amfiteatar, Sv. Jovan Kaneo i Sv.Sofiju, središte Ohrida, te Zaljevu kostiju i Sv. Naumu.
Za kraj putovanja Vijeće je ove godine, za grupu organiziralo posjet Skopju uz turističkog vodiča g. Duška Popovskog.
29. srpnja u jutarnjim satima grupa se vratila u Zagreb gdje su ih dočekali dragi članovi obitelji.