Dan materinskog jezika 2018.

dav

17. veljače 2018 godine u Češkom domu u Zagrebu u povodu Međunarodnog dana materinskog jezika koji se obilježava 21. veljače, učenici osnovnih i srednjih škola, pripadnici nacionalnih manjina Grada Zagreba, Velike Gorice i gosti iz Preloga, polaznici materinskog jezika po modelu B i C Ministarstva znanosti, obrazovanja Republike Hrvatske, prezentirali su bogatstvo svojeg materinskog jezika. Idejni začetnik manifestacije pod nazivom „Pričaj mi na svoj jeziku“ je Melita Orešković, učiteljica albanskog jezika u Velikoj Gorici i tajnica Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Organizator manifestacije „Pričaj mi na svom jeziku“ koja se održava četvrtu godinu za redom je Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba. Na manifestaciji su se recitacijama, igrokazima, plesom i pjesmom predstavili učenici češkog, makedonskog, mađarskog, poljskog, ruskog, rumunjskog i talijanskog jezika. Učenike su pripremale njihove učiteljice koje su ih bodrile tijekom izvedbe.
Na početku manifestacije nazočne je pozdravio Dušan Mišković, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba a u ime gradonačelnika Grada Zagreba, Olivera Majić. Među gostima bili su predsjednici vijeća i predstavnici nacionalnih manjina, roditelji, djedovi, bake te pripadnici nacionalnih manjina.
Makedonsku nacionalnu manjinu predstavili su učenici O.Š. Nikole Tesle sa učiteljicom Despinom B. Velinskom te učenice I. Gimnzije sa učiteljicom Tinkom B. Krstevom.
Na kraju programa učesnici su zajedno otpjevali na hrvatskom jeziku pjesmu „Tebi, grade moj“ koju su 1966. godine otpjevali Zdenka Vučković i Arsen Dedić.