Izložba makedonske umjetnice Jane Maneve Čuposke

DSCN56283. studenoga 2017. godine u galeriji „Kurija“ u Muzeju Prigorja u Sesvetama otvorena je samostalna izložba slika eminentne makedonske umjetnice Jane Maneve-Čuposke, pod nazivom „Sjećanja“.
Umjetnica je rođena i živi u Skopju, gdje je i diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti. Svoje je obrazovanje nastavila specijaliziravši slikarstvo u Parizu, a poslijediplomski studij pohađala je na Fakultetu za umjetnost, arhitekturu i dizajn u Pragu i na Akademiji likovnih umjetnosti u Skopju. Doktorirala je na Institutu za folklor u Skopju. Članica je Društva makedonskih likovnih umjetnika DLUM. Izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a bavi se performansom i videom te fotografijom i modnim dizajnom. Obnaša dužnost dekanice i profesorice na Fakultetu umjetnosti i dizajna na Europskom univerzitetu u Skopju.
Izložbu je otvorila direktorica Muzeja, Morena Žele, a autoricu i njezina djela predstavila je hrvatska povijesničarka umjetnosti i kurator, Sanda Stanaćev Bajzek.
Izložbi su nazočili Maciej Kaczorowski, vršitelj dužnosti u Veleposlanstvu Republike Makedonija u Republici Hrvatskoj, Cvijeta Grijak iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, Tome Apostoloski, predsjednik Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba i mnogobrojni ljubitelji umjetnosi.