Promocija knjige “Makedonske legende i predaje”

23916275_1281607348652496_5027265710290195396_oPromocija knjige „Makedonske legende i predaje“ pema izboru Vasila Tocinovskog održana je 22. studenog 2017. u prostoru Tribine grada Zagreba. Radi se o knjizi u kojoj je objavljeno devet makedonskih legendi i narodnih predaja koje govore o povijesti, vjerovanju i običajima Makedonaca.
Moderator promocije bila je Tinka Barbutov Krsteva, profesor makedonskog jezika i književnosti,
a o knjizi su govorili; Tome Apostoloski, predsjednik Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba, autor i priređivač prof. dr. Vasil Tocinovski i prof.doc. Ivica Baković, prevoditelj. Dio teksta, legende o Ohridskom jezeru i Aleksandru Makedonskom, čitali su učenici polaznici nastave makedonskog jezika i kulture po modelu C iz I. gimnaziji u Zagrebu, Iva Sinti, Antonio Frančić, Iva Ćavar, Karla Škrlec i Margareta Kralj.
Profesor Tocinovski je rekao da ova knjiga ima iznimnu i trajnu vrijednost za makedonsku književnost i kulturu, a pisana je stilom koji mogu čitati generacije od sedam do 77 godina. Knjiga je doživjela pet izdanja.
Promociji su nazočili glumica Kostadinka Velkovska, najpoznatija zagrebačka Makedonka, ovoga puta ne samo kao pripadnica makedonske manjine nego i kao izaslanica Milana Bandića gradonačelnika Grada Zagreba, Nikola Grozdanovski, počasni predsjednik Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatsko, Lena Đapić, predstavnica makedonske nacionalna manjine Zagrebačke županije, Judita Rey Hudeček, predsjednica Hrvatsko makedonskog društva iz Zagreba i mnogobrojni ljubitelji pisane riječi.