Racinov Dan „Bijela svitanja“

IMG_5509Tradicionalna manifestacija “Racinov Dan – Bijela svitanja” u povodu 78-godišnjice objavljivanja istoimene zbirke poezije Koče Racina održana je 24. studenoga 2017. godine u Samoborskom muzeju. Program je počeo polaganjem vijenaca kod biste Koče Racina u parku Samoborskog muzeja, gdje su prisutni odali počast začetniku makedonskog pjesničkog modernizma. Cijeli program bio je u organizaciji Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj i Makedonskog kulturnog društva Ohridski biser iz Zagreba.
O životu i djelu Koče Racina kao utemeljitelju suvremene makedonske književnosti govorio je profesor doktor Vasil Tocinovski. Racinova zbirka poezije “Beli mugri” jedno je od najznačajnijih pjesničkih djela suvremene makedonske književnosti, koje je tiskano ilegalno davne 1939. godine u samoborskoj tiskari Špuler, a original se i danas čuva u Samoborskom muzeju.
Dobrodošlicu gostima iz Makedonije poželjeli su kustos Samoborskog muzeja, povjesničar Luka Kazimović a u ime grada Samobora predsjednik Gradskog vijeća, Miran Šoić koji je istaknuo kako mu je drago što dva prijateljska grada Samobor i Veles, kao i dvije države, Hrvatska i Makedonija već dugi niz godina njeguju prijateljstvo, kojem je temelj vrijedno djelo Koče Racina.
U sklopu programa nastupila je pjevačka skupina „Momi biserni“ te literarno dramska sekcija „Lenka“ koji djeluju u sklopu MKD „Ohridski biser“ iz Zagreba.