Dan Koordinacije 2017.

6Dan Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada zagreba obilježen je svečanim programom 10. prosinca 2017. godine u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Ovo je tradicionalna manifestacija Koordinacije, koju čine vijeća i predstavnici 18 nacionalnih zajednica Grada Zagreba, a koja je za svoj Dan uzela 10. prosinca, koji je ujedno i Međunarodni dan ljudskih prava.
Na početku programa prisutnima se obratio Dušan Mišković, predsjednik Koordinacije, koji je govorio o aktivnostima tijekom godine, a potom i Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, te gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je izjavio da multikulturalnost, multietičnost i multikonfesionalnost Zagreba jamči mir, sigurnost i otvorenost.
U glazbenom dijelu programa sudjelovali su mješoviti zbor „Montenegro“ Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb, slovensku nacionalnu manjinu predstavljao je duo „SLO“ Ana Šoštar klavir i Matić Zakonjšek, tenor, srpsku nacionalnu manjinu predstavio je mješoviti zbor kulturnog društva „Prosvjeta“, makedonsku nacionalnu manjinu predstavio je zbor „Momi biserni“ MKD „Ohridski biser“iz Zagreba, dok su Iva Sinti i Antonio Frančić, učenici I. Gimnazije Zagreb, koji polaze nastavu makedonskog jezika i kulture po modelu „C“ izveli pjesmu „Eleno kerko“. Češku nacionalnu manjinu predstavila je dječja plesna skupina „Zahrebske sluničko“, bošnjačku nacionalnu manjinu mješoviti pjevački zbor „Bosna“, dok je Daniel Detoni, pijanist, predstavljao mađarsku nacionalnu manjinu. Starogradske albanske pjesme interpretirala je mezzosopranistica Bernardina Mjeda koju je na klaviru pratila prof. Andreja Đelić. Židovsku manjinu predstavila je glazbena skupina „Jewsers“, a poljsku vokalna skupina „Visla“. Bugarsku nacionalnu manjinu predstavili su Stefan Kokoškov, tenor i Bijanka Ivas,mezzosopran.
Program je vodila Karmela Vukov Colić,a sudionici proslave razgledali su u predvorju Male Dvorane i izložbu fotografija aktivnosti manjinskih zajednica Grada Zagreba koje je snimio poznati i višestruko nagrađivani hrvatski fotograf Toni Hnojčik.