Ljetna škola makedonskog jezika Ohrid 2018

Ljetna škola makedonskog jezika u Ohridu održana je od 26. srpnja do 1. kolovoza. U Ljetnoj školi sudjelovalo je 45 učenika iz Hrvatske, Srbije, Italije, Austrije, Turske, Njemačke, Engleske i Danske. Dvanaest učenika iz Zagreba, koji pohađaju nastavu makedonskog jezika i kulture po modelu C, sa svojim voditeljima Ivicom Valjak, Martinom Valjak i Martinom Leboš-Radoš, imali su priliku usavršiti svoje poznavanje makedonskog jezika.
Agencija za iseljeništvo Republike Makedonije već 10 godina za redom organizira Ljetnu školu makedonskog jezika. Uz raznolike zabavne i edukativne aktivnosti, učenici se upoznaju sa makedonskim jezikom, poviješću, tradicijom i kulturom. Nastavu je vodila profesorica Milka Trimčevska iz Ministarstva obrazovanja Republike Makedonije, a učenici, kao i prethodnih godina bili su smješteni u Kongresnom centru, s. Konjsko.
Na svečanom otvorenju, direktor Agencije za iseljeništvo Republike Makedonije naglasio je da je ovaj projekt od izuzetne važnosti za smanjenje sve brojnije najmlađe populacije iseljenika koji ne poznaju materinski jezik, a samim time i za poticanje osjećaja pripadnosti državi iz koje potječu, Republike Makedonije.
U svom obraćanju, ministar iz Vlade Republike Makedonije zadužen za dijasporu, Edmond Ademi, najavio je da će se u narednim godinama nastaviti i sa drugim kulturnim i obrazovnim sadržajima, s ciljem da se ojača svijest kod mlađih generacija iz dijaspore za njihov makedonski nacionalni i kulturni identitet.