Kazališna predstava Plava naranča-Joe Penhall

17. prosinca 2018. godine u dvorani Kulturnog centra Travno, gostovao je Nacionalni teatar jordan H.K. Džinot iz Velesa, s predstavom Plava naranča.
Predstava Plava naranča je makedonska praizvedba istoimenog dramskog teksta britanskog autora Joe Penhall, koji se u svojim dramama bavi suvremenim sociološkim kontekstom, a likovi za koje piše su individue koje traže samoostvarenje u društvu u kojem robuje birokratizacija i međuljudski rivalitet.
Riječ je o sarkastično komičnom dramskom tekstu, koji se osvrće na rasu, mentalnu bolest i britanski život u XXI stoljeću. Prvi puta postavljena je 2000. godine u Nacionalnom Teatru u Londonu.
U originalnom dramskom tekstu u središtu su dvojica psihijatara koji se pokušavaju nositi s mladim šizofrenim pacijentom, afroamerikancem koji dolazi iz crnačkog geta, a u postavci drame Veleškog teatra zove se Erdžan i on je Rom, koji je zaglavio u labirintu svoje shizofrenije, ali i u labirintu psihijatrijske klinike.
U predstavi nastupaju glumci Samoil Stojanovski, Žarko Spasovski i Faik Mefailoski. Dramaturgiju je napravila Katerina Momeva, scenografiju Filipa Korunovski a autor muzike je Saško Kostov.