05.11.2012. Izašla је iz tiska zbirka poezije pod nazivom“ Izbor pjesama makedonskih autora iz Hrvatske“

Vijeće makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba je u svom programu rada za 2012. godinu planiralo izdavanje zbirke poezije makedonskih autora koji žive i rade u Republici Hrvatskoj. Priprema ove knjige nije trajala dugo, jer je urednicа knjige naša poznata pjesnikinja Elizabeta Petrovska koja je ujedno i članica Vijeća.

U zbirci je predstavljen samo jedan mali dio pjesama napisan na makedonskom jeziku od osam autora koji tvore u Republici Hrvatskoj, a koji na najbolji način promoviraju našu zajednicu. Svima nama, pripadnicima manjina koji živimo daleko od svoje domovine, je neopisivo drago kada možemo pročitati na svom materinjem jeziku pjesme vezane za rodni kraj, ljubav, prve simpatije i tople zagrljaje.

Ovoj knjigom Vijeće makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba želi poslati poruku i drugim makedonskim asocijacijama da se uključe i započnu intenzivniju međusobnu suradnju koja će dovesti do još većeg produbljivanja zajedništva svih Makedonaca koji žive u Republici Hrvatskoj.

U Republici Hrvatskoj ima još makedonskih autora koji pišu na makedonskom jeziku, što ne znači da su oni ovim putem zaboravljeni, naprotiv, daje nam za pravo da razmislimo o nekim novim izdanjima.